SUYU ÖNCE YAHŞİHAN SONRA KIRIKKALE ALIYOR

SUYU ÖNCE YAHŞİHAN SONRA KIRIKKALE ALIYOR

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

A+ A-


Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Son haftalarda çok tartışılan ve gündem olan su kesintileri ve arızaları ile şehrin belirli noktalarına yerleştirilen Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) ve bu sistemlerden kaynak olarak 650 milyon TL gelir iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Algı operasyonları ile siyaset yapmadık, yapmayacağız” dedi.
 
VATANDAŞLARIMIZA HİSSETTİRMEDEN ARIZALARI GİDERMEYE ÇALIŞIYORUZ
Gündemde olan konulara ilişkin basın mensuplarına oldukça kapsamlı ve ayrıntılı bilgiler veren Başkan Saygılı; “Havalar çok sıcak olduğundan dolayı suyun en yoğun kullanıldığı dönemdeyiz. Su kullanımının yüksek olması münasebetiyle basıncı yüksek tutmak zorundayız; her yere su gitmesi için. Basınçları yüksek tutunca da ister istemez hatlarda patlaklar, arızalar çıkma ihtimali fazla oluyor. Şu anda bile ekipler farklı mahallelerde çalışmalar yapıyor. Bu patlakların büyük bir çoğunluğu abone diye tabir ettiğimiz ufak kılcal, eski ve yıpranmış hatlardan kaynaklı. Bizim 6 ekibimiz gece gündüz çalışıyorlar. Mümkün olan en kısa zamanda da sorunu gidermeye çalışıyoruz. Başka şehirlerin belediye başkanları ile görüşüyorum, 90-100 gün arızanın sürdüğü şehirler var. Vatandaşımıza su kesintisini hissettirmeden arızaları gidermeye çalışıyoruz.”
 
SU İLK OLARAK YAHŞİHAN’A DAHA SONRA KIRIKKALE’YE GELİYOR
“Biz suyumuzu Yeşil Vadi Su Birliği denilen bir arıtma tesisimiz var, oradan alıyoruz. Bu arıtma tesisimiz belediyelerin ortaklaşa kurmuş oldukları bir birliktir. Bu birlikte biz suyu üretiyoruz, arıtmasını yapıyoruz ve büyük motopomplarla depoya basıyoruz. Buradan şehrimizi 1200 ve 1600’lük iki dev boru ile şehrimize su geliyor. Bu su ilk olarak Yahşihan’a daha sonra da Kırıkkale’ye geliyor. Bu iki dev boru yan yana yapılmış zamanında. Ben o zamanlarda görevde olsaydım bu iki boruyu yan yana yaptırmazdım. Çünkü çalışmaları zorlaştırıyor, görevli teknik ekip zaman zaman bu iki dev borunun arasına girerek hayati tehlike altında çalışıyorlar. Bu iki boru arasında bağlantı var ve by-pass vanası olması lazım. Yani bir hatta sorun olduğunda o vanayı kapatıp diğer boru ile şehri besleyelim. Bu projede var ancak zamanında yapılmamış. Biz bu by-pass vanasını şehrimizin suyunu kesmeden farklı yöntemlerle yapmaya çalışacağız ve bu sorunu da çözeceğiz inşallah.”
 
YAHŞİHAN SUSUZ KALMASIN DİYE BİZE GELEN VANAYI KAPATTIK
Suyu önce Karşıyaka’nın ve Yahşihan’ın aldığına vurgu yapan Başkan Saygılı; “Yahşihan su almıyor Kırıkkale alıyor bu nasıl olur? Yani şöyle düşünelim bir binanın birinci katı su almıyor ikinci katı su alıyor. Diyorum ki yıllardır biz sular birliğinden suyu bu şekilde alıyoruz problem çıkmıyordu da niye şimdi böyle bir problem çıktı. Geçmiş dönemlerde büyük arızalar olduğunda biz Yahşihan’a derdik ki suyun vanasını kıs, su bize de gelsin derdik. Şimdi Yahşihan’ın almış olduğu borudan biz su almayalım oraya giden su azalmasın diye biz vanayı kapattık. Biz Halfeli tarafından suyu çektik ve şehrimizin %85’inde su kesintisi hissedilmedi. Geri kalanında da birkaç saatlik bir su kesintisi oldu. Depoda olan su borularla Kırıkkale’ye geliyor ama Yahşihan’a gelmiyor. Burada bir problem var.”
 
YAHŞİHAN’IN SUSUZ KALMASININ EN BÜYÜK SEBEBİ ORDAKİ 90 DERECELİK DİRSEKLERDİR
“Yahşihan’a giden su boru hattında, depo ile suyun gitmesi gereken yer arasında kot farkı var. Suyun oraya çıkması için boruda 9 bar basınç oluyor, tam gitmediği için 11 bar gerekiyor ve bu da bizim için ciddi sorun ve risk demektir. Ayrıca bu hatta 90 derecelik dirsekler var ve bu durum da ister istemez barı düşürüyor. Biz dedik ki vanayı kapatıyoruz çarşamba günü arızayı gidereceğiz siz de hazırlık yapın aynı anda 90 derecelik dirsekleri 45 dereceye düşürün. Ya da borunun üzerine motopomp koyun o su yine yukarıya gider. Su yok değil, sadece oraya çıkmakta zorlanıyor.”
 
ALGI YÖNETİMİ YAPILIYOR VE İFTİRA ATILIYOR
Yeşil vadi su birliği başkanı olarak konuştuğunu söyleyen saygılı; “Buyurun ne diyorsanız onu yapalım. Kırıkkale Belediyesi olarak ne istiyorsanız yapalım. Biz Yahşihan’dan sonra su alıyoruz, önce değiliz. Yahşihan Belediye Başkanı ile görüştük, inşallah kısa zamanda ya dirsekleri düzeltecekler ya da hattın üzerine motopomp koyacaklar. Yapılacak tek şey bu. Kırıkkale Belediyesinin bu işlerden sorumlu kişi


Bu haber toplam 353 defa okunmuştur